петък, 15 март 2013 г.



СЛУЧАЯТ НАДЯ КЮЛАФЛИЕВА



3 септември 2012

И.д.д. Папазова уведомява с крясъци Надя Кюлафлиева – учител по френски език, в коридора на гимназията, че няма да има часове в 8 а клас, че френският няма да го бъде в гимназията и щяла да въведе други езици.

14 септември 2012

Публично оскърбление от и.д.д. Папазова към Надя Кюлафлиева – наречена е интригантка.

17 септември – 10 декември 2012

Папазова връчва заповеди за писмени обяснения от Надя Кюлафлиева по безумни поводи: мнения на трети лица публикувани в собствените им профили във фейсбук, изясняване пред 12 клас на законна процедура, предвидена в Кодекса на труда, изказано устно лично мнение, което не засяга нито училището, нито Папазова, организация по набавяне на учебници за учениците и т.н., общо 5 на брой.

11 февруари 2013

Понеделник – първи ден с новата програма за II учебен срок. Надя Кюлафлиева, има разрешение през последните 2 години да взема 3 часа профил по френски език вместо в понеделник, в сряда следобед. И.д.д. не я предупреждава, че прекратява тази дългогодишна практика в НГДЕК. На Съвета за края на първия учебен срок ръководството единствено съобщава, че в програмата няма вече засичане на часове по задължителна и профилирана подготовка на учителите. Не предупреждава никой друг учител за това.

13 февруари 2013

На запитвате от Надя Кюлафлиева защо се е получило недоразумението с профила, и.д.д. Мариела Папазова отговаря: „Защото така ми харесва”.

20 февруари 2013

Мариела Папазова иска писмени обяснения от Надя Кюлафлиева по същия този повод. На следващия ден (21.02) ги получава.

28 февруари 2013

Мариела Папазова наказва Надя Кюлафлиева с предупреждение за уволнение, въпреки че Кюлафлиева няма предходно наказание (Според закона три са формите на наказание, всяка от която изисква предходната: „забележка” – „предупреждение за уволнение” – „дисциплинарно уволнение”). Освен това от писмените обяснения, които учителката е дала става ясно и това, че тя няма вина.

1 март 2013

Мариела Папазова вика в кабинета си на разговор ученик от XII клас с искане за обяснение защо „не я харесва”. При отговора, че не я харесва, защото е изгонила най-добрите учители в гимназията, и.д. директор Папазова уведомява, че Митко Делев съпруг на Н. Кюлафлиева е уволнен, защото е откраднал 35 000 лева от училището (макар в училището да не се държат пари кеш, а до бюджета има достъп само счетоводителя). В заповедта за дисциплинарно уволнение нищо подобно няма. И.д.д. продължава с обиди към Атина Кънева и Асен Тодоров – учители по старогръцки език и подписали откритото писмо, нарича ги „комплексари”, защото пишели двойки и си мислели, че по този начин „правят училището елитно.”

4 март 2013, Понеделник

И.д.д. Папазова нахлува в кабинета на Надя Кюлафлиева и я пита защо води профил само с една ученичка, въпреки че в същото време на нейния собствен профил по история не присъства нито един ученик.
Малко по-късно същия ден се опитва да принуди учениците, 8 на брой, да напишат обяснения, в които да посочат като причина за отсъствието си от профила факта, че не им е било казано от Надя Кюлафлиева, че той ще се провежда в този ден. Двама ученици, редовно непосещаващи училище и с проблеми с успеха си, се поддават и пишат подобни обяснения. Писмените обяснения на останалите ученици тя отказва да приеме и заведе с номер.

5 март 2013

И.д.д. Папазова, без да поиска задължителните от закона писмени обяснения, уволнява дисциплинарно Надя Кюлафлиева с мотив, че била казала на учениците си, че на 4 март няма да има профил. Изглежда Кюлафлиева се е объркала и е дошла на работа. А и си провежда часовете. В заповедта за уволнение се твърди още, че Кюлафлиева малтретира психически и физически учениците си, че ги изнудва и заплашва, че не преподава „както трябва”. По този въпрос не е направена никаква проверка.