петък, 15 март 2013 г.



КАКВО СЕ СЛУЧИ В НГДЕК?

Хронологията на събитията



Началото на септември 2011

Обявен е конкурс за помощник-директор по учебната част в НГДЕК „Константин Кирил Философ“. На него се явяват двама преподаватели с дълъг стаж в училище (Ваня Николова и Надя Кюлафлиева), но директорът Силвия Бакърджиева-Соколова избира външен човек, непознат на учителската колегия – Нели Славеева. Твърди се, че Н. Славеева е съпруга на бригаден генерал Ваньо Славеев - шеф на 1-ва зенитно-ракетна бригада. През 2001 г. Славеева е ответник по тежко дело с директора на 78 СОУ „Христо Смирненски“, което стига чак до ВКС. Делото е изчезнало от архива на съда и няма никаква яснота за характера на иска и крайното решение. Нели Славеева напуска и постъпва в 35 СОУ „Добри Войников“, където преподава до 2009 г.. Междувременно решава да вземе участие в политиката, като става член на Политическо движение „Социалдемократи“. През 2006 г. е избрана за заместник-председател на Софийската организация. През 2009 г. е вписана в листата на „Коалиция за България“  за парламентарните избори в 25 многомандатен избирателен район „София град – 3“ на 11-та позиция. В края на същата година, с помощта на кмета на Банкя Рангел Марков (Политическа партия „ГЕРБ“) открива „Образователен център гр. Банкя“. Той съществува до пролетта на 2011г.. Според справка в Търговския регистър, към настоящия момент Нели Славеева е едноличен собственик на капитала на "Нелислава Консулт ЕООД", с предмет на дейност ОБРАЗОВАНИЕ, ДЕЙНОСТИ ПО НАЕМАНЕ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАБОТНА СИЛА; ДРУГИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ПЪТУВАНИЯ И РЕЗЕРВАЦИИ и т.н. и седалище в гр. Банкя. Получава специална награда на конкурс за бизнесдами в Банкя от кмета Рангел Марков.

Октомври 2011

Провежда се Общо събрание на Родителското настoятелство. Взема се решение за по-активно участие на родителите в организирането на учебния процес в гимназията. Представители на Родителското настоятелство придобиват правото да присъстват на Педагогически съвети. За нов председател е избрана Ирина Абаджиева-Репуц. И. Абаджиева-Репуц е родена през 1972 г.. Смята се, че фактът на неуспешното й кандидатстване за прием в НГДЕК „Константин Кирил Философ“ повлиява силно на мнението й за елитната гимназия (понастоящем нейната дъщеря учи в XI клас в НГДЕК). Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“.  От 2001 г. започва работа в „Секонда Консулт“, в която фирма е и съсобственик. Въпросната фирма не развива почти никаква дейност:
  1. В качеството си на адвокат в съда, Абаджиева-Репуц се явява само веднъж. Това може да се провери чрез регистри на СРС и СГС.
  2. Във виртуалното пространство няма никакви следи за фирмата „Секонда Консулт“, освен регистрация в сайтовете LinkedIn и Jobs.bg (може да се направи справка за фирмата в Търговския регистър), както и едно поздравление към избрания за втори мандат кмет на Созопол Панайот Рейзи от 11 ноември 2011 г..
  3. За сметка на своята професионална дейност, И. Абаджиева-Репуц развива изключително активна обществена дейност - участва в множество Неправителствени организации, като голяма част от тях ръководи лично („Асоциация на домоуправителите“, „Асоциация на родителите на ученици в частни училища“ и др.). Известно е, че Абаджиева-Репуц защитава активно тезата на бившия образователен министър Сергей Игнатов, според която парите за образование следват ученика. Тя печели дебат по темата в електронното издание на вестник „Капитал“. Въпросната теза предполага държавно финансиране на частните училища, което беше одобрено от 41-вото Народно Събрание с поправка в Закона за училищното и предучилищно образование. Твърди се, че са налице тесни връзки с Политическа партия „ГЕРБ“.

Ноември 2012

Провежда се първо събрание на Родителското настоятелство. Абаджиева-Репуц изисква да се възстанови годишната вноска от 150 лева за всеки ученик в полза на Настоятелството - практика, която поради родителско недоволство, е негласно преустановена по времето, в което директор все още е Гергина Тончева. Съветът гласува категорично против, а Абаджиева-Репуц не скрива гнева си от получения резултат. На същото събрание е проведен конкурс за туроператор, който да организира учебните практики на гимназията в чужбина. Печели фирма „Джини“, която не е фаворит на И. Абаджиева-Репуц. Тя отново демонстрира недоволство от избора.

Януари 2012

Става ясно, че предишният Съвет на родителското настоятелство е поддържал на трудов договор двама служители – главен счетоводител,  и касиер, в лицето на Надя Василева, която е и касиер на училището. Осигуровки на двамата служители не са плащани с години, в резултат на което се натрупва сума в размер на няколко хиляди лева. Избухва скандал, който дава повод на Ирина Абаджиева-Репуц да отправи открити обвинения, че НГДЕК „Константин Кирил Философ“ е „гнездо на страшна корупция“. Бившият шеф на Родителското настоятелство Иван Джиджев успокоява ситуацията като плаща дълга към НОИ с лични средства. Той има тази възможност. Собственик е на фирма „Велдер“, зад която стоят фирми с швейцарска регистрация, на БК„Левски“, на зала „Универсиада“ (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1149280). По препоръка на Гергина Тончева става председател на Родителското настоятелство на НГДЕК, като заема тази позиция в периода от 2008 до 2011 г.. Синът му Петър Джиджев става Председател на Ученическия съвет през септември 2011 г.

Март 2012

Група ученици от IX d клас редовно закъсняват за часа по латински език след голямото междучасие при младата учителка Калина Бешкова. Точат се в час нарочно по двадесетина минути и сериозно разстройват работата. Ядосана, К. Бешкова заключва вратата на класната стая като заявява на въпросните ученици, че ще ги пусне в час, едва след като се съберат всички. Така и става. Класната стая остава заключена около 7 минути. Ирина Абаджиев-Репуц разбира за това и вдига голям скандал на тогавашния директор Силвия Бакърджиева-Соколова. Абаджиева-Репуц настоява за дисциплинарно уволнение на учителката по латински език. Цялата гимназия негодува срещу предложението, а ученици под организацията на Петър Джиджев правят подписка в защита на г-ца Бешкова. Събрани са около 300 подписа. Неочаквано обаче изскача нов проблем. За да улесни събирането на подписи, Петър Джиджев моли тогавашния секретар на училището (понастоящем домакин) Станил Иванов да му даде списък на учениците в гимназията. Поради проявена небрежност от страна на С. Иванов, във въпросния списък присъстват ЕГН-тата на учениците, заради което г-жа Абаджиева-Репуц заплашва Станил Иванов и Петър Джиджев със съд заради нарушение на Закона за защита на личните данни. В гимназията се организира комисия, която да разследва случая. Двамата потърпевши са във видима паника. Петър Джиджев е изпратен на ски в Австрия от баща му, за да е далеч от събитията. За около месец случаят постепенно утихва. Калина Бешкова не е уволнена, Петър Джиджев е оставен на мира.

1 май 2012

На учебна практика в Париж Петър Джиджев заявява публично пред свои съученици, че Мариела Папазова ще стане директор, както и споделя с точност стъпките и сроковете, в които това ще стане. Интересен е фактът, откъде Петър Джиджев знае всичко това. Бегло издирване в мрежата открива следното: http://care-bulgaria.org/archive/ – сайтът на фондация „Грижа за утре”. От него, освен че наяве излизат интересни имена, свързани с въпросната фондация, се разбират и следните факти:
  1. Председател е Константин Папазов (Тити) – неговата сестра, Мариела Папазова, ще става директор на НГДЕК;
  2. Подпредседател е споменатият Иван Джиджев, а синът му, Петър Джиджев, е председател на Ученическия съвет на НГДЕК.
  3. Фондацията е изготвила проект за нов образователен закон (вж. по-горния линк), който почти напълно повтаря „Проект за Закон за предучилищното и училищното образование на ГЕРБ:                         http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/documentsproject/2012/proekt_zakon_obrazovanie_MS_19-10-2012.pdf

Май 2012

Окончателно става ясно, че директор Бакърджиева до месец ще излиза в отпуск по майчинство. Това дава основание на Ирина Репуц да засили натиска си върху ръководството на училището. Конкретно – да изисква достъп до цялата счетоводна документация, въпреки че е получила официален финансов отчет. Тезата на Репуц – в бюджета на училището има пари за провеждането на всички учебни пътувания и не трябва да се събират пари от учениците. Оказва се обаче, че такива средства в бюджета на училището никога не е имало, а твърдението, че парите за практики се присвояват от ръководството и определени учители, дори и след многобройните проверки, не е доказано.

Началото на юни 2012

Напълно е нарушена комуникацията между Настоятелство и Педагогически съвет от една страна и от друга – между членовете на Съвета на Настоятелството. На 5 юни 2012 на заседание на съвета на настоятелите мнозинството от тях предлага Ирина Репуц да бъде сменена. Последната с цената на шумни скандали и персонални нападки не допуска процедура по гласуване. Репуц поема ангажимент да свика Общо събрание през септември, което да разгледа този въпрос и да вземе решение.

12 юни 2012

Директор Бакърджиева излиза в майчинство и определя за свой заместник Нели Славеева за срок от един месец, колкото й позволява законовото правомощие. МК през този период трябва да определи неин окончателен заместник.

10 юли 2012

В Министерството на културата е свикана среща с Нели Славеева, Кирил Прибойски и група учители (по желание) от НГДЕК. Красимира Филипова, директор на Дирекция в Министерството, насочва разговора към две основни теми:
  1. Какви са причините за конфликта между Настоятелството (Ирина Репуц) и Педагогическия съвет. Става ясно, че в МК са подадени множество оплаквания от Ирина Репуц.
  2. Иска мнение относно двете кандидатури за временно изпълняващ длъжността Директор – Мариела Папазова и Добриела Котова (последната според Филипова била кандидатура на Репуц).

13 юли 2012

Мариела Папазова е назначена за временно изпълняващ длъжността директор (т.е. до завръщането на титуляра Силвия Бакърджиева).

Края на август 2012

Повторна среща в МК, на която присъстват министъра на културата Вежди Рашидов, зам.-министъра Митко Тодоров, Красимира Филипова и др. чиновници от министерството, Ирина Репуц с още две майки на ученици, ръководството на училището и група учители, както и дългогодишния, вече пенсиониран директор Г. Тончева. Министърът дава кратко изявление, от което се разбира, че срещата е организирана под натиска на шефа на ГДБОП Станимир Флоров (родител на ученичка от XI клас в НГДЕК), изказва безпокойството, че конфликт между Настоятелството и Педагогическия съвет би довел до съсипване на атмосферата в НГДЕК и би се отразил негативно на учениците и предупреждава, че на този който пръв въвлече учениците в конфликт, ще му се поиска сметка. От разговорите се разбира също че Ирина Репуц е внесла сигнали и жалби срещу училището във всевъзможни институции, включително ГДБОП.
Събитията между 3 септември и 1 декември 2012 са описани подробно в черновата на писмото на 22 учители от НГДЕК от 1 декември 2012. 

3 септември 2012

Провежда се Педагогически съвет по повод откриването на новата учебна 2012/2013 година. Прави впечатление оскърбителното и уронващо престижа на преподавателите поведение от страна на изпълняващия длъжността директор Мариела Папазова. Тя се обръща към своите колеги с груби и заплашителни фрази („Как се гледате в огледалото сутрин, след като сте такива интриганти и лицемери?”, „Всичките съм ви дала на полицията!”, „Вие сте ми ниска топка!”). Мариела Папазова прави първото си съобщение за жалба срещу учители, а именно срещу Анета Иванова и срещу Митко Делев. Случаят с Иванова е даден като пример за нарушаване на трудовата дисциплина и непредаване на изискуемия материал по литература. Делев е обвинен, че не ходи редовно на работа и не преподава материала, заложен в учебната програма по история в НГДЕК „Константин Кирил Философ“. 

10-12 септември 2012

Провеждат се поправителни изпити по старогръцки език и профил „Грецистика” – модул „Новогръцки език”:

А) Старогръцки език
В X клас по старогръцки преподава Огнян Радев и трябва да се проведе поправителен изпит, но за целта не е посочена писмено комисия и няма заповед. В деня на самия изпит е посочена устно комисията в състав – Асен Тодоров и Огнян Радев, но впоследствие са извикани преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“ – проф. Мирена Славова, доц. Петя Янева и доц. Недялка Георгиева. Това нарушава Наредба 3, според която участници в изпитните комисии могат да бъдат само преподаватели в гимназията. Аналогичен е и случаят с изпитващите на поправителния изпит на XI клас – комисията от СУ изпитва абсолютно всички ученици, останали на поправка. В деня на изпита, както и след това, не са дадени протоколи с нанесени оценки в тях.

Б) Новогръцки език
Не е уточнена комисия за изпита по модул „Новогръцки език“. Ученичка, останала на поправителен изпит чака до 10 часа, чака да бъде уточнена комисията и да й бъдат дадени задачите, след като началото на изпита е от 9 часа. Пом.-директорът Нели Славеева моли Асен Тодоров (преподавател по старогръцки език) да даде задачи и го прави член на изпитната комисия, въпреки че Тодоров няма необходимия ценз да изпитва по новогръцки език. След като той й обяснява това, тя заявява, че „В РИО не знаят старогръцки-новогръцки и какво от това”. След известно объркване и размисъл, в комисията са поставени Атина Кънева и Марлена Димова. В деня на изпита не са им връчени протоколи.

Викането на комисия от СУ е нарушение на член 29в, ал. 1, т. 3 от Наредба 3 от 2003г. за системата на оценяване.

Поискани са писмени обяснения от Асен Тодоров, с които да изясни дали часовете по старогръцки език са проведени според учебното разписание и програма. В заповедта пише, че въпросните обяснения му се искат във връзка с това, че Анета Иванова, учител по БЕЛ, е подала молба за допускане до учебните си часове. Връзката между Асен Тодоров и молбата на Анета Иванова е, че Тодоров се е подписал като свидетел в синдикалния протокол, че тя не е допускана до учебните си часове от и.д.д. Папазова.

2 октомври 2012

Докладна записка на учители от НГДЕК до МК, касаеща опит на ръководството да внесе поправки в учебния план, неправомерно и без предварително да е съгласувало това си решение с Педагогическия съвет. Мариела Папазова обявява, че с тази докладна записка всъщност Педагогическия съвет иска оставката й.

5 октомври 2012

На родителска среща майка на ученик предоставя на няколко учители и класната на сина си чат, разпространен във Фейсбук, от който може да се предположи, че дъщерята на Ирина Репуц и нейните приятелки разпространяват грозни клюки и клевети за свои учители, с молбата да се вземат мерки и това да престане.

16 октомври 2012

Уволнен е Митко Делев – дългогодишен преподавател по история и култура в НГДЕК, един от най-обичаните и емблематични за развитието на гимназията в последното десетилетие учители. Заповедта за уволнение е юридически необоснована и изобилства с правописни и пунктуационни грешки. (Вж. Случаят Митко Делев)

Края на октомври 2012

И.д.д. Мариела Папазова наказва преподавателите Ваня Николова (английски език) и Илонка Джалева (физическо възпитание и спорт) с отнемане на класно ръководство. Формалният повод за наказанието е, че двете са си позволили да коментират действия на ръководството на НГДЕК и с това са уронили престижа му. Според и.д.д. Папазова те са правили опити да настройват ученици против ръководството на гимназията - твърдение, което остава недоказано.

10 ноември 2012

Провежда се Общо събрание на Настоятелството на НГДЕК в аулата на СУ, на което присъстващите там 10 настоятели взимат решения за промяна в Устава на УН и избират себе си и други три лица, чието съгласия нямат за Съвет на Училищното настоятелство.  В решението на последвалата регистрация в съда се вижда, че тези решения са подменени и лишават от права някои родители.

23 ноември 2012

В училище идва (неясно в качеството си на какъв) братът на и.д.д М. Папазова Константин Папазов /по-известен в обществото като Тити Папазов/, който буквално вилнее в директорския кабинет, коридорите на училището и сред учители в междучасието. Това шокира цялото училище. К. Папазов заплашва синдикалния председател - Орлин Йорданов, като иска той веднага да престане да се занимава със синдикални дела и да оттегли свой сигнал за лошо поведение на ученик – Петър Джиджев. Държи недопустим, груб и агресивен тон на г-жа Янка Такева по телефона. В кабинета на директора подканва председателя да говори свободно пред свидетели - двама служители на МОМН. Те не реагират по никакъв начин на поведението на Папазов. О. Йорданов е извикан там под предлог да бъде запознат с жалба против него, което не се случва. През цялото време Мариела Папазова държи в ръцете си жалбата.
Тогава синдикалният председател напуска кабинета. След него тръгва К. Папазов. Тече междучасие и пред ученици и учители Папазов крещи, следва го по стълбите, излиза след него навън, където пред учители изтъква, че „за нас няма да има никаква милост и той ще сложи в ред цялото училище”. Когато му се отправя забележка да коригира ултимативния си тон, той отговаря: „Абе ей, аз познавам лично Бойко Борисов; и аз на него му говоря така и той ме слуша, бе!”. Твърди още, че предишната вечер е бил на концерт с тогавашния министър на културата В. Рашидов и като му разказал за „далаверите с нафтата” в училище,  министърът отговорил: „Тити, уволнявай ги тия всичките там поред”. В последна сметка обобщението на и.д.д. Мариела Папазова е: „ДА, ДА! ЩЕ ИМА ОЩЕ УВОЛНЕНИЯ!!!”. 

31 ноември 2012

В-к Телеграф публикува статия в рамките на две печатни страници, изпълнена с клевети, обиди и недоказани обвинения към учителите Анета Иванова, Митко Делев, Асен Тодоров, Райка Николова, Орлин Йорданов и директора в отпуск по майчинство Силвия Бакърджиева. В статията има публикувана снимка на и.д.д. Папазова, която потвърждава тази информация. В статията тенденциозно се обсъждат и преекспонират еротични пасажи от книгата „Глас”, която Анета Иванова е издала през 2011 г. (изд. „Дамян Яков”). Между много обвинения е и това, че тя е карала учениците си да купуват книгата – нещо, което е абсолютна клевета.
След публикуването на статията, в НГДЕК идват две телевизии (ТВ 7 и НОВА ТВ), уж търсещи да установят истината по изнесените във вестника факти, но всъщност настървени да разтръбят „секс скандала в Класическата”. Нищо такова обаче не се случва. Прави впечатление по-скоро вялото присъствие на ученици с наистина обоснована позиция и аргументи срещу преподаването на Анета Иванова. Самата тя, след ежедневния тормоз от страна на и.д директор Папазова, вече е в седмичен отпуск по болест и не присъства.
По волята на и.д.д. Папазова диалогът между ръководството и Педагогическия съвет на НГДЕК е напълно преустановен.

4 декември 2012

22 учители от НГДЕК внасят открито писмо до Министъра на културата Вежди Рашидов, в което алармират за случващото се в НГДЕК и за абсолютния хаос, породен от пагубните, агресивни и уронващи престижа на най-елитната хуманитарна гимназия в България действия на и.д. директор Мариела Папазова. Писмото завършва с молба МК незабавно да се намеси.

5 декември 2012

Янка Такева, председател на СБУ, организира среща между председателя на синдиката на учителите в НГДЕК Орлин Йорданов и и.д. директор Мариела Папазова. Целта на срещата е да бъде възстановен диалогът между учители и ръководство. На срещата присъстват освен това учители, близки до и.д. директор, включително и Искра Бамбова – председател на втория синдикат в гимназията. От страна на Орлин Йорданов присъства като свидетел учителят по старогръцки език Асен Тодоров. От страна на Мариела Папазова (неясно в какво отношение) присъства брат й – Константин (Тити) Папазов, който постоянно саботира разговора, повишава тон, обижда Орлин Йорданов, и дори къса откритото писмо при опит да види подписите и имената на 22-та учители, които са го подписали. Тити Папазов скубе синдикалния председател, щипе Асен Тодоров, заплашва и крещи. Със сетни усилия Янка Такева успява да го успокои. Срещата завършва без никакъв резултат. 


6 декември 2012

Председателят на Синдиката на българските учители в НГДЕК Орлин Йорданов е поканен в МК на среща относно внесеното открито писмо, на която присъстват Ива Петрони – началник на кабинета на Министъра на културата, зам.-министър Митко Тодоров, Красимира Филипова и Румен Джуров – експерт в МК. Разпитват за детайлите около случващото се в гимназията, изразяват искрено съчувствие и го уверяват, че ще направят всичко възможно, за да осигурят спокойна атмосфера в НГДЕК.

7 декември 2012

Като резултат от откритото писмо на учителите до МК, в НГДЕК се провежда среща между зам.-министър Митко Тодоров, Румен Джуров, двама експерти от МОМН, ръководството на училището и педагогическия съвет, на която среща М. Тодоров изисква от и.д.д. М. Папазова да успокои атмосферата в училището и лично поема ангажимент, че повече уволнени учители няма да има. Зам.-министър уверява и че Тити Папазов повече няма да идва в училище.

10 декември 2012 (дни след обещанието на и.д.д. Папазова, че повече няма да има уволнения в НГДЕК)

Анета Иванова е уволнена дисциплинарно и с неясни мотиви. (Вж. Случаят Анета Иванова)

Януари 2013

И.Репуц пуска жалба до РИО срещу преподаването на Орлин Йорданов, дългогодишен учител по философия,  в същото време ученикът Петър Джиджев, син на Иван Джиджев (работодател на К. Папазов, брат на и.д.д. Папазова), прави опит да  организира учениците и да събере подписи под фабрикуван сигнал срещу Йорданов. Появява се слух, че той ще бъде уволнен.
След четири месеца психически тормоз, заплахи и постоянни искания за писмени обяснения по всевъзможни поводи от страна на Мариела Папазова, Огнян Радев, един от най-дългогодишните и компетентни учители в НГДЕК, преподавател по фундаменталната дисциплина „История на античната култура”, преводач от старогръцки език и специалист по античен театър, подава молба за напускане. Думите му са: „Не искам да бъда тук, когато изнесете в ковчег Класическата гимназия.”
Временно Мариела Папазова преустановява тормоза над Педагогическия съвет. Задоволява се с частни разговори с подписалите писмото учители, в които – открито или имплицитно – ги заплашва, разпространява клевети за други учители и прави опит всячески да дестабилизира още повече Педагогическия съвет.

Края на януари 2013

Провежда се изпит по старогръцки език за оформяне на срочни оценки на XII  клас, които са допуснали над 25% отсъствия. Изпитната комисията в случая е ясна – това са преподавателите по старогръцки в съответния випуск, Асен Тодоров и Атина Кънева, но Мариела Папазова отменя устния изпит със заповед, което действие по нейните думи е съвет от РИО. Устен изпит не се провежда. След обявяване на резултатите, Папазова вика на разговор Асен Тодоров и му задава въпроса защо има двойки. Тя изпраща писмените работи на преподавател от СУ „Св. Климент Охридски“, който потвърждава оценките, написани от Асен Тодоров и Атина Кънева.

Провежда се и писмен изпит по старобългарски език за оформяне на срочни оценки на XII клас, по време на който и.д.д. Папазова се държи скандално, нагрубявайки учителите Иван Илиев и Иван Петров, като казва, че те са виновни за това учениците да имат слаби оценки и "не им го правите интересно"(неясно какво визира в случая и.д.д.). Папазова гони учителите, влиза в изпитната зала и оставя учениците да преписват, дори нагло им подсказва. В същия ден между и.д.д. Папазова и пом.-директор Славеева има спречкване относно устния изпит, като Папазова в нарушение го отлага от 31.01.2013 за 04.02.2013. 

Някъде по същото време, в края на първия учебен срок, и.д.д. Папазова наказва Калина Бешкова с отнемане на класното ръководство на X b без основателна причина и обяснение.

4 февруари 2013

Папазова отменя устния изпит по старобългарски език, посочвайки същата причина, поради която отменя и изпита по старогръцки в същия ден, което противоречи на Наредба № 3 за системата на оценяване от 2003 г., според която изпитите по чужд език задължително се състоят от писмена и устна част.

Края на февруари 2013

Правителството на ГЕРБ подава оставка. Зам.-министър Митко Тодоров е назначен за директор на НДК. Мариела Папазова се чувства с развързани ръце да довърши започнатото.
Следва лавина от постоянни заповеди с искане за невероятни писмени обяснения от учители в гимназията, подписали откритото писмо, обосновани върху анонимни слухове, сигнали и сплетни. Междувременно Мариела Папазова тенденциозно провокира скандал с профила по френски език, воден от Надя Кюлафлиева (Вж. Случаят Надя Кюлафлиева)

1 март 2013

Мариела Папазова вика в кабинета си на разговор ученик от XII клас с искане за обяснение защо „не я харесва”. При отговора, че не я харесва, защото е изгонила най-добрите учители в гимназията, и.д.д. Папазова уведомява, че Митко Делев е уволнен, защото е откраднал 35 000 лева от училището (макар в училището да не се държат пари кеш, а до бюджета има достъп само счетоводителя). И.д.д. продължава с обиди към Атина Кънева и Асен Тодоров – учители по старогръцки език и подписали откритото писмо, нарича ги „комплексари”, защото пишели двойки и си мислели, че по този начин „правят училището елитно.”

5 март 2013

Уволнена е дисциплинарно Надя Кюлафлиева, учител по френски език. Мотивите са: системен психически и физически (!?!) тормоз от страна на учителката към учениците си. Заповедта за уволнение отново е юридически необоснована и пълна с всякакви грешки. Прави впечатление фрапантната грешка в името на НГДЕК, на два пъти изписано от и.д.д. като „Национална гимназия за древни езици и културА”. Оттук очевидно следва, че Мариела Папазова нито знае как се казва гимназията, която е завършила, нито как се казва тази, която сега управлява.

7 март 2013

Връчена е заповед за дисциплинарно наказание на Атина Кънева и Райка Николова – най-добрите и опитни преподаватели по старогръцки език в НГДЕК.

8 март 2013

Към тази дата са преместени седем ученици в групите на Асен Тодоров, което затруднява работата му, както и тази на учениците от IX клас, които са в неговите групи. Не са спазени процедурите по преместване на учениците – не са викани родители, не са показвани молби за преместване, не са посочени аргументи, не са виждани заповеди за преместване, които би трябвало да се издават от директора. 

11 март 2013

И.д.д. Папазова наказва Илонка Джалева с предупреждение за уволнение, отново с неясни мотиви и без обяснения.