петък, 15 март 2013 г.


СЛУЧАЯТ МИТКО ДЕЛЕВ


Септември 2012

Митко Делев – дългогодишен преподавател по история и култура в НГДЕК, емблематична фигура за развитието на гимназията в последното десетилетие, – предлага на ръководството да заведе група ученици на археологически разкопки в Никополис ад Иструм, като по-голямата част от финансирането е осигурена от Великотърновския университет и експедицията няма да натовари почти с нищо училищния бюджет. Неизвестно защо и.д.д. Папазова се разярява и категорично отказва. На Педагогически съвет на 03.09.2012 г. пуска слух, че е постъпила жалба срещу Митко Делев.

25 септември 2012

Такава жалба действително се появява, на 25 септември, но с дата 26 септември (!?). Група ученици около Петър Джиджев (син на Иван Джиджев, работодател на Тити Папазов, брат на Мариела Папазова) се оплакват, че не им е било преподадено Българско възраждане през предходната учебна година (когато директор е Силвия Бакърджиева). Следва заповед на Мариела Папазова до Митко Делев за писмени обяснения по случая, която той изпълнява и представя съответните обяснения.

16 октомври 2012

Митко Делев е извикан в кабинета на директора да даде устни обяснения защо в своя фейсбук профил защитава Анета Иванова от постъпилите срещу нея обвинения и клевети; защо критикува обидните клюки, пуснати от ученичките около дъщерята на Ирина Репуц срещу жена му (Надя Кюлафлиева) и защо не одобрява извеждането на деца на протест в двора на училището. Той иска да напише писмени обяснения. Мариела Папазова му връчва заповед за дисциплинарно уволнение. Уволнението е мотивирано с уронването на престижа на Надя Кюлафлиева (без името да е споменато в заповедта), с което злоупотребил с доверието на директора.

До днес не са му изплатени полагащите му се пари за облекло за изтеклия период на 2012 г. Трудовата си книжка Митко Делев получава едва с намесата на Инспекция по труда през януари 2013.

31 ноември 2012

В-к Телеграф публикува статия в рамките на две печатни страници, изпълнена с клевети, обиди и недоказани обвинения към учителите Анета Иванова, Митко Делев, Асен Тодоров, Райка Николова, Орлин Йорданов и директора в отпуск по майчинство Силвия Бакърджиева. В статията има публикувана снимка на и.д.директор Папазова, която потвърждава тази информация. Понастоящем тече дело за клевета срещу в-к „Телеграф” от страна на Митко Делев и Анета Иванова.

Ноември 2012

Митко Делев е поканен в 9-то РПУ за разговор. Там разбира, че срещу него е постъпило оплакване, че с изказаните си лични мнения, в личния си фейсбук заплашва ученици. Служителите на реда намекват, че са им се обадили „отвисоко”. Случаят е приключен, защото такова нещо няма.