петък, 15 март 2013 г.




ДО
господин Вежди Рашидов
Министър на културата

Копие до:
господин  Митко Тодоров
Заместник-министър на културата

Копие до:
госпожа Красимира Филипова
Директор но Дирекция
“Сценични изкуства и творческо поколение”

Копие до:
господин  Румен Джуров
Държавен експерт в Направление “Творческо поколение”

Копие до:
госпожа  Ралица Базайтова
Държавен експерт в Направление “Творческо поколение”

Копие до:
госпожа Мариела Папазова
Директор на НГДЕК “Константин Кирил Философ”


ДОКЛАДНА ЗАПИСКА 

относно приетия нов Учебен план на НГДЕК “Константин Кирил Философ”


На заседанието на Педагогическия съвет на 14 септември 2012 г. беше гласуван Учебният план за учебната 2012/2013 г., който следваше Типовия учебен план на НГДЕК “Константин Кирил Философ”, подписан от Министър Стефан Данаилов и валиден от учебната 2008/2009 г., с малки терминологични корекции в обяснителните бележки. По време на дискусията бяха изложени аргументи, че такива корекции са незаконни, тъй като Учебният план се изпълнява изцяло след подписването му от Министъра на културата. Председателстващата Съвета Помощник-директорката по учебната дейност г-жа Славеева, а не Председателят на Педагогическия съвет, а именно Временно изпълняващата длъжността Директор на гимназията г-жа Папазова, както е изискването на чл. 147, ал. 2 от ППЗНП,  обаче обясни на членовете на Педагогическия съвет, че експертите в Министерството на културата устно са й разрешили да гласуваме тези промени, което противоречи на чл. 18, ал. 5, т. 2 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план и чл. 101, ал. 4 т. 2 от ППЗНП.
На заседанието на Педагогическия съвет на 25 септември 2012 г. изненадващо беше предложен за гласуване нов Учебен план за учебната 2012/2013 г., валиден само за осми клас, в който вече бяха нанесени сериозни промени в частта “Разпределение на часовете” без предварително Педагогическият съвет да беше запознат с него, т.е. следвана беше недемократичната практика, въведена от бившата Директорка на гимназията г-жа Тончева, Учебният план да се изготвя от комисия от Директорите и формално да се гласува от Педагогическия съвет. Директорката на гимназията г-жа Бакърджиева обаче миналата година, когато експертите в Министерството на културата я предупредиха, че Учебния план на НГДЕК “Константин Кирил Философ” не отговаря на Наредба № 6, въведе демократична практика, а именно, назначи комисия, в която участваха Директорите и представители на Методическите обединения, която да изработи нов Учебен план, като след изработването му, той ще бъде размножен и качен в сайта за учителите, за да могат участващите в Педагогическия съвет предварително да се запознаят с него. Работата по изготвянето на нов Учебен план беше преустановена поради изчакването на новия Закон за народната просвета, макар че вече бяха изработени работни варианти на нов Учебен план. Тази демократична практика би била много ползотворна за Временно изпълняващата длъжността Директор на гимназията г-жа Папазова и за Помощник-директорката по учебната дейност г-жа Славеева, тъй като първата дълго време беше прекъснала връзката си с гимназията, а втората почти не познава характера и насочеността на НГДЕК “Константин Кирил Философ”. Но в този дух на ново-старо управленчество участниците в Педагогическият съвет получиха по един екземпляр на четирима участници от новия Учебен план, когато вече процедурата беше започнала и се гласуваха други документи, така че беше трудно участниците в Педагогическия съвет да се концентрират върху промените в Учебния план. Дотук неточностите са следните:
1.  Не беше издадена заповед за Комисия по изготвяне на новия Учебен план;
2. Участниците в Педагогическия съвет не бяха информирани предварително за промените в Типовия учебен план, за да имат време писмено да представят своите възражения, които да бъдат разгледани от Комисията и да бъдат нанесени необходими-те промени или тя да излезе с предварително мнение;
3. Участниците в Педагогическия съвет не бяха информирани предварително за промените в Типовия учебен план, за да могат те мотивирано, а не формално, да гласуват.
По новия Учебен план почти нямаше дискусия, имаше само няколко забележки по неточности в него, но представящата новия Учебен план Помощник-директорката по учебната дейност г-жа Славеева ги отхвърляше с два аргумента – първо: че Учебният план точно следва Наредба № 6 за разпределение на учебното време за достигане на общообразователния минимум по класове, етапи и степени на образование и второ: че Учебният план е подписан от двама министри – Министъра на културата и Министъра на образованието, младежта и науката. Неточностите са следните:
1. Учебният план не следва точно наредба № 6:
– учебният предмет “информатика” по Наредба № 6 се изучава в ІХ клас по 2 часа, а в Учебния план – в Х и ХІ клас по 1 час;
– учебният предмет “география и икономика” по Наредба № 6 се изучава в VІІІ клас 1,5 часа, а в Учебния план – 2 часа, но предметът не е специален за гимназията и не отговаря на характерната й насоченост; 
2. Учебните часове в девети клас са 35, което противоречи на Седмичното разписание на учениците, като ги лишава от часа на класа. Според нас е неистинно твърдението на г-жа Славеева, че експертите в двете Министерства са се договорили помежду си часовете в девети клас да са с този норматив;
3. Твърдението на г-жа Славеева, че двамата Министри са подписали документ, който не е минал процедурите по гласуване от Педагогическия съвет и проверки от експертите в двете Министерства, е, меко казано, несериозно, тъй като противоречи на чл. 18, ал. 5, от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план и чл. 101, ал. 4 от ППЗНП. В подкрепа на това наше убеждение е фактът, че един от нас, г-н Радев, поиска да ни се предостави копие на новия Учебен план с гриф на всяка страница “Вярно с оригинала”, но такъв документ не беше предоставен, така че да се удостоверят подписите на двамата Министри. Според нас това твърдение на г-жа Славеева сериозно уронва авторитета на уважаваните Министри.
След това се премина към гласуване на новия Учебен план, без да се гласува отмяна на решението на Педагогическия съвет от 14 септември 2012 г. за приемането на Учебния план за учебната 2012/2013 г., което противоречи на чл. 152, ал. 3 от ППЗНП. Гласуването започна Временно изпълняващата длъжността Директор на гимназията г-жа Папазова. След като се оказа, че гласовете “за” са недостатъчни за приемането на Учебния план, г-жа Папазова направи реплика към негласувалите “за” колеги, което е нейно право като Председател на Педагогическия съвет, без да прави предложения за промяна в Учебния план. След това думата взе г-жа Славеева и обяви гласуването за недействително, тъй като била нарушена процедурата поради призива на Временно изпълняващата длъжността Директор, след което подложи гласуването отново, като го водеше самата тя, а не Председателят на Педагогическия съвет, а именно Временно изпълняващата длъжността Директор на гимназията, както е изискването на чл. 147, ал. 2 от ППЗНП.
       Очаквахме, че новият Учебен план логично ще бъде въведен през следващата учебна година, тъй като експертите в Министерството на културата и Министерството на образованието младежта и науката не ще имат технологическото време да го прегледат и одобрят, но се оказа, че той влиза в сила през тази учебна година, тъй като Седмичното разписание на учениците в осми клас беше променено в сила от 01.10.2012 г. според новия Учебен план.
          Основният ни аргумент е, че учебната година започна на 15 септември, а Учебният план за осми клас за учебната 2012/2013 г. беше приет на 25 септември 2012 г. и влезе в сила от 01.10.2012 г., като учениците вече две седмици бяха обучавани по действащия Учебен план от 2008/2009 г., което противоречи на чл. 20, ал. 1 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план.
 Уважаеми господин Министър, молим Ви да се намесите, като обявите гласуването на Учебния план, валиден за осми клас на НГДЕК “Константин Кирил Философ” за учебната 2012/ 2013 г., за нищожно и отмените Учебния план на НГДЕК “Константин Кирил Философ”, приет на 25.09 2012 г., на основание на чл. 37, ал. 8 от Закона за народната просвета поради нарушените следни закони, правилници и процедури:
1. Нарушен е Законът за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план в следните членове:
– чл.18, ал. 5;
– чл. 20, ал.1.
2. Нарушен е ППЗНП в следните членове:
– чл. 101, ал. 4, т. 2
– чл. 147, ал. 2;
 чл. 150, ал. 1;