петък, 22 март 2013 г.


СЛУЧАЯТ ИЛОНКА ДЖАЛЕВА



17 септември 2012

В първия час на IX в клас, след началото на новата учебна година, класният ръководител Илонка Джалева (преподавател по физическо възпитание и спорт) запознава учениците си с промените, настъпили през лятната ваканция, в резултат на жалби от родители. След настъпили проверки отстрана на МК, се решава индексацията на отделните паралелки да бъде не с латински букви, както е било досега (A, B, C, D), а с български (А, Б, В, Г). Освен това са сменени преподаватели по музика, английски, латински език и др. Въвежда се електронен дневник, чрез който да се следи стриктно за присъствията и отсъствията на учениците. Учебните практики (ако ги има) ще съществуват под друга форма.

Ученичка от класа на г-жа Джалева е рожденичка и пита дали може да излезе преди края на часа, за да почерпи новия изпълняващ длъжността директор на НГДЕК Мариела Папазова. След като й е разрешено, тя отива в директорския кабинет. В кабинета е и Ирина Абаджиева Репуц, председател на Училищното настоятелство. Ученичката използва повода, за да попита и.д.д. за родителските жалби, за причината, поради която няма да има учебна практика в Турция, за ролята на Абаджиева-Репуц в случващото се, без да знае, че същата присъства в кабинета.

28 септември 2012

Илонка Джалева получава Заповед №24 от 20.09.2012 г., издадена от и.д.д. Папазова, с която на осн. чл. 193, ал. 1 от КТ, във връзка с твърдение за  извършено от г-жа Джалева нарушение, й е наредено да представи на директора писмени обяснения във връзка с дезинформиране на ученици от гимназията и уронване престижа на ръководството”.

В опит да изясни за какви свои действия следва да даде обяснения г-жа Джалева, Мариела Папазова посочва случката в директорския кабинет от 17.09.2012 г. На и.д.д. е обяснено, че г-жа Джалева, тъй като не е свидетел на случилото се в директорския кабинет на 17.09.2012г., няма как да знае какво е казала горепосочената ученичка, както и да отговаря за нейните думи, оценки или действия.

С вх. № 361 от 12.10.2012 г.  Илонка Джалева  депозира поисканите й писмени обяснения, в които изразява становището си във връзка с текста на заповедта. Също така от и.д.д. е поискано да посочи конкретни действия на г-жа Джалева, в качеството й на преподавател по физическо възпитание и спорт, на класен ръководител на IX в клас, които да обосноват твърденията, че е извършила „дезинформиране на ученици от гимназията и уронване престижа на ръководството“.

Г-жа Джалева не получава никакъв отговор на това си искане.

5 октомври 2012

Състои се протест на учениците от НГДЕК „Константин Кирил Философ”, на който има представители от всички випуски. Учениците са въвлечени в измислен и преекспониран конфликт. Не е направен опит за овладяване на настъпилата ситуация, отстрана на ръководството в лицето на М. Папазова.

9 октомври 2012 

След провеждането на отложена родителска среща, на оперативка на Педагогическия съвет, Илонка Джалева  разбира, че й е отнето класното ръководство на IX в клас, въпреки че изпълнява тази длъжност в предходната учебна година, както и в началото на учебната 2012/2013г. Не й е връчена заповед, както и не са изяснени мотивите на и.д.д. Папазова за освобождаването на г-жа Джалева от класно ръководство.

30 октомври 2012

Излиза публикация във вестник „Телеграф” със съмнителна достоверност, в която учители от НГДЕК „Константин Кирил Философ” са обвинени в неморално поведение. Публикацията съдържа твърдения за финансови злоупотреби, в това число недоказани обвинения срещу директора в майчинство Силвия Бакърджиева-Соколова.

6 ноември 2012

На седмичната оперативка, Илонка Джалева  задава въпрос към ръководството, относно наличието на доказателства за финансови злоупотреби на Силвия Бакърджиева-Соколова и по-конкретно обвинението за наличие на „далавери“ със закупуването на нафта за отопление на гимназията. Г-жа Джалева обръща внимание на това, че е редно авторът на статията да бъде запитан за достоверността на информацията, която представя в своята публикация. В случай, че твърденията не бъдат доказани, е редно да се отрекат като клевета, уронваща престижа на НГДЕК. Тогавашният пом.-директор по административната дейност Кирил Прибойски, който отговаря за отоплението на училището и лично е присъствал на всички доставки на нафта, твърди, че ще попита доставчика. Дава неясни и несвързани обяснения.

16 ноември 2012

В междучасието между шестия и седмия учебен час, в кабинета на преподавателите по физическо възпитание и спорт връхлита ръководството, в лицето на и.и.д. Мариела Папазова, пом.-директора по учебната дейност Нели Славеева и пом.-директора по административната дейност Кирил Прибойски, като връчват на Илонка Джалева запитване с изх. №1091 от 16.11.2012 г.  за писмено обяснение, касаещо твърдения , че „не се съобразява с утвърдените от ръководството правила за статута на освободените от час, заключва  учениците в съблекалните и салона, и се държи  неуважително с тях.“. Пом.-директорът Кирил Прибойски пита на висок глас: „Вие ли сте най-великите тук!? Това да не ви е казарма!?“ и поисква обяснение защо преподавателите по физическо възпитание и спорт заключват вратата на съблекалните и салона. Илонка Джалева се опитва да обясни, че вратата се затваря/отваря отвътре и не е заключена, но той продължава да крещи, след което Илонка Джалева му казва, че няма намерение повече да го слуша, без значение колко силно ще крещи. Тя обяснява на ръководството, че всичко това не отговаря на истината, но въпреки това и.д.д. Папазова си позволява да забрани на г-жа Джалева, при това абсолютно неоснователно, да изпитва учениците на норматив 300 м., задава обиден  въпрос ( „Вие малоумни ли сте?“) и отправя закана: „Предупреждавам те за последен път.“.

20 ноември 2012

С отговор с вх. №437 от 20.11.2012 г. Илонка Джалева отговаря на запитването на и.д.д. Папазова, като разяснява следното:

     1. Не отговаря на истината твърдението, че „не се съобразявам с утвърдените от ръководството правила за статута на освободените от часовете по физическо възпитание и спорт ученици”.
Издадената от и.д.д. Папазова Заповед №55 от 09.10.2012 г., с която са определени правилата за статута на освободените от часовете по физическо възпитание и спорт ученици, е връчена  на преподавателите по съответния предмет, едва на 13.11.2012 г., като в същото време пом.-директор Славеева ги уведомява, че изпълнението на същата заповед ще започне от 19.11.2012 г., поради необходимостта от допълнителна организация и администриране на дейностите, във връзка с изпълнението й.
          На 16.11.2012 г., в 9.20 ч., Илко Иванов връчва нов списък с имената на учениците, освободени от часовете по физическо възпитание и спорт, в който вече фигурира и името на ученичката Емона Карагьозова от IX б клас, като първата страница от приложения списък е заменена с нова. Единствено по отношение на Емона Карагьозова от IX б клас, чието име не фигурира в списъка на учениците, освободени от часовете по физическо възпитание и спорт до 9.20 ч. на 16.11.2012 г., не са приложени правилата за статута на освободените от предмета, посочени в заповед №55 от 09.10.2012 г. Часът по физическо възпитание и спорт на учениците от IX б клас, проведен на 16.11.2012 г., приключва в 8.40 ч. и тъй като ученичката Емона Карагьозова отсъства от този час, без да е посочена в списъка на освободените, Илонка Джалева нанася нейното отсъствие в дневника на класа.
     
      2. Не отговаря на истината твърдението, че „Илонка Джалева заключва учениците в салона и съблекалните”. Външната врата на салона по физическо възпитание и спорт не се заключва, а поради съображение за сигурност  е монтирана така, че да може да се отваря и затваря само откъм вътрешната страна. Тази врата се затваря след  биене на втория звънец за началото на учебните часове и никога не се заключва.
     Вратите на съблекалните действително се заключват, поради зачестилите в миналото кражби на лични вещи на учениците, но само след като преподавателите се уверят, че в съблекалните няма ученици.
     
    3. Не отговаря на истината твърдението, че „Илонка Джалева се държи неуважително с учениците”. Зад тези обвинения не стоят обективни факти и ясно индикирани обстоятелства.

Началото на февруари 2013

Поради заболяване на Галина Банкова е предложено на и.д.д. Папазова същата да бъде заменена от Ваня Давидова (треньор по баскетбол), която да поеме секцията по баскетбол и да ръководи училищните отбори за юноши и девойки, предвид предстоящото участие в баскетболния турнир в Американския колеж и зоналното първенство по баскетбол. Първоначално Мариела Папазова одобрява, но след това съобщава на ученик от баскетболния отбор за юноши, че секциите по баскетбол ще бъдат ръководени от треньори от БК „Левски”, при това без заплащане. Действително има едно занятие, ръководено от Тони Дечев – пом.-треньор на Константин /Тити/ Папазов, брат на Мариела Папазова. Учениците са доволни и ентусиазирани.

5 февруари 2013

С две молби с вх. № ЧР-0105  и вх. № ЧР-0106,  Илонка Джалева моли да й бъде разрешено ползване на платен годишен отпуск, като за него е подадена заявка за включване в графика за ползване на платените годишни отпуски през 2013г., както и  за ползване на неплатен годишен отпуск за участие в зимен семинар на футболните съдии в България.

Един ден преди началото на поискания платен годишен отпуск, и.д.д. Папазова отказва ползването и на двата поискани отпуска на основание чл. 88, ал.3 от „Правилника за вътрешния трудов ред“ на НГДЕК.

След направена проверка се установява, че повече от два месеца след началото на годината, и.д.д. Мариела Папазова не е изготвила и одобрила графика за ползване на платените годишни отпуски за 2013г., въпреки подадените заявки от всички учители още през месец декември 2012 г., респективно планирането на отпуските така, както е заявено. Липсва и заповед за приемането и утвърждаването на „Правилника за вътрешния трудов ред“ на НГДЕК, на основание на който е отказано ползването на отпуск на Илонка Джалева.

6 февруари 2013

От начало на втория учебен срок е назначен и нов учител по физическо възпитание и спорт - Красимира Дечева, съпруга на пом.-треньора на Константин /Тити/ Папазов, брат на Мариела Папазова.

Мотиви за назначаването на нов учител липсват, неясно е и наличието на основание за назначаване на такъв, предвид утвърдените нормативи. Липсва информация за уведомяване на РИО и бюрата по труда за обявено свободно работно място за учител по физическо възпитание и спорт в НГДЕК .

11 март 2013

И.д.д. Мариела Папазова иска устни обяснения от Илонка Джалева относно участие на отбора по баскетбол на НГДЕК „Константин Кирил Философ” за юноши на турнира, проведен в периода от 7 до 10 март 2013 г. в Американския колеж, гр. София.

При участието на отбора по баскетбол в горепосочения турнир, Мариела Папазова променя списъка на учениците от отбора по собствена инициатива, като включва нови имена на ученици, които не фигурират във вече представения списък, респективно в застраховката за участие в турнира.

Обясненията са дадени и за тях е съставен протокол. Още в същия ден, на Илонка Джалева е връчена заповед №330 от и.д.д. Папазова, с която й е наложено наказание „предупреждение за уволнение” за извършено неизпълнение на законните разпореждания на работодателя (такова не е посочено), злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието (не са посочени конкретни злоупотреби и уронвания) и системно неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и нормативни актове, и в длъжностната характеристика (конкретно системно неизпълнение не е посочено). Първоначално заповедта е оформена като ‚връчена при отказ‘, без г-жа Джалева да е засвидетелствала такова отказване.

14 март 2013 

По искане на Илонка Джалева, три дни след съставянето му, й е предоставено копие от протокола за дадените от нея устни обяснения в процедурата по налагане на дисциплинарно наказание.

Записаното в протокола не отговаря на дадените обяснения. На въпрос към членовете на комисията, подписали същия протокол, защо е записано твърдение, което г-жа Джалева не е изказвала, те отговарят, че така им е казано от и.д.д. Мариела Папазова. На Илонка Джалева не е разрешено да нанесе възраженията си върху протокола. С допълнителни писмени обяснения Илонка Джалева изяснява участието си в посочената като конфликтна от Мариела Папазова ситуация и моли съдържанието на съставения протокол с дадените от нея устни обяснения в дисциплинарното производство да бъде приведено в съответствие с действително изложеното от Илонка Джалева. Моли още да бъдат предприети действия по изясняване на спорните обстоятелства, както и да бъдат изслушани всички участници в посочения от и.д.д. Мариела Папазова конфликт.

От и.д.д. Папазова отговор на това искане не е получен.

18 март 2013

По време на учебните часове по физическо възпитание и спорт, Илонка Джалева губи гласа си и след края на работното време посещава личния си лекар. Загубата на глас е професионално заболяване на учители, актьори и оперни певци. Илонка Джалева получава болничен лист за четири дни, тъй като професията й не предполага мълчание в час и го представя в НГДЕК още на 19 март 2013 г.

25 март 2013

И.д.д. Папазова връчва заповед на Илонка Джалева за писмени обяснения до края на деня, за това какво е правила през четирите дни, когато е била в платен отпуск по болест. В 14.00 ч. г-жа Джалева предава своите писмени обяснения. В същия момент й връчват готова заповед за наказание ,,дисциплинарно уволнение”, мотивирано от съмнения на Мариела Папазова дали Илонка Джалева е била наистина болна, тъй като е забелязана на обществено място. И разбира се познатото вече основание от предходни уволнения - уронване на престижа и злоупотреба с доверието на директора.


Илонка Джалева е преподавател по физическа култура /ФВС/ в НГДЕК „Константин Кирил Философ” от 1998 г. Под нейно и на др. преподаватели по физическа култура ръководство, отборите на гимназията са спечелили огромен брой купи и награди, които допринасят за престижа на НГДЕК „Константин Кирил Философ”
Илонка Джалева е бивш международен съдия по футбол в периода от 1998 до 2008 г., с участие на два четвърт финала и един полуфинал в Шампионска лига по футбол за жени.