понеделник, 15 април 2013 г.


 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА СПАСЕНИЕТО НА НГДЕК




След два протестни митинга, две пресконференции и множество медийни изяви Министерство на културата на 12 април т.г., най-сетне излезе с официална позиция спрямо разрушителния конфликт в НГДЕК. В нея Министерството потвърди престъпното си безучастие, което демонстрира и на работната среща с представители на класическата общност от 04.04.2013 г.

Отново бяха оставени без внимание многобройните незаконни, непедагогични и неколегиални действия на и.д.д. Мариела Папазова, включващи конкретно пренебрежение към основните закони, правилници и наредби за системата на образованието, трудовото право и колегиалния морал.

Официалното становище на нашия принципал отново се отнесе с високомерно мълчание към предоставената му от нашия Инициативен комитет документация в размер на 150 страници. Дали това се дължи на факта, че тя безапелационно уличава Мариела Папазова в пълна административна и управленческа некомпетентност? В публикувания от Министерството текст не се открива дори скромно желание за позиция към многобройните клевети, които ръководството на НГДЕК тиражира в медиите към дългогодишни и заслужили преподаватели в училището.

Ето защо дълбоко не разбираме „грижата” на Министерството към приключването на учебната година и организирането на нов прием, с която оправдава своето бездействие спрямо острия конфликт. Кой ще кандидатства в НГДЕК, ако твърденията, че в училище работят шамани, вещици, садисти, пияници, педофили, сексуални маниаци, интриганти, лъжци  и побойници, останат официално неопровергани, а източникът им – ненаказан?  По този повод напомняме, че всички тези клевети на Мариела Папазова бяха опровергани неоспоримо в публичното пространство.

Цялата тази измислена и гнусна проблематика отклонява вниманието от истинските проблеми на НГДЕК – изработването на нова наредба или постановление, които правно да защитят традицията и спецификите на единствената  национална класическа гимназия, която предлага систематичен и доказал се в годините контакт с духовното наследство на България, Европа и човечеството.

В тази връзка настояваме за среща на нашия инициативен комитет лично с министър Пенев и запознаването му с всички безобразия в училището ни. Декларираме, че няма да престанем да търсим отговорност от всички чиновници в Министерство на културата, които са проявили престъпно бездействие или подкрепа към нарушенията на и.д.д. Папазова. Настояваме за публичност на цялата документация, с която тя е назначена на този пост, защото фактът, че 16 години тя е била далеч от образованието, пролича още с назначението й. Уведомяваме всички институции в България и нашите симпатизанти, че до изборите на 12 май 2013 и до 14 май, когато завършва випуск 2013, ще се въздържаме от открити протести, но ще продължим да упражняваме медиен и институционален натиск. Ако нашите искания не бъдат обсъдени, след тези дати ще започнем ежедневни масови протести. По този повод категорично отхвърляме инсинуациите, че вината за евентуален слаб прием в НГДЕК ще бъде наша. Причините за него трябва да се търсят в отказа на Министерство на културата да уважи нашето искане за отмяната на изпита по История/ 2011- 2012 г./, който е свързан с най-грубите корупционни практики в училище, и деструктивното управление на и.д.д. Мариела Папазова, базирано на принципа ,,Разделяй и владей”, а не - на принципа ,,Помогни ми да те возвися”.

Българската общественост трябва да попречи за методичното съсипване на единственото национално огнище за класическо хуманитарно образование в училищната ни система.

Чуйте ни, защото ако днес подминете гласа ни, утре тишината и равнодушието ще легнат над всички. Тогава ще е много късно някой да пали огън.



                                                            ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА СПАСЕНИЕ НА НГДЕК
                                                                                                                   
                                                                                                                 СОФИЯ, 15 АПРИЛ 2013 г.